RAS Pre Exam solved Paper 2007

1. Super Computer’s Word length Range is: A. 16 Bits
B. 32 Bits C. 64 Bits D. 128 Bits Ans: C
rasfreenotes.in Tips: Supercomputer or Computer processors can NORMALLY access is 64 Bits. However, that depends what type of accessing you’re talking about. There exist processors with 128-bit registers. But as on 2007, we believe normally 64-bit is used Now we think its 128 Bits. Discussion are welcome on this Question.
2. At which Fahrenheit Temperature, its double to Centigrade Temperature:
A. -6.7 F B. -12.7 F C. 135 F D. 160 F Ans: D
rasfreenotes.in Tips: Formula of Temp. Conversion is (F-32)/9 = C/5, So as per Mathematical calculation, There are two temp. where F is twice to C .i.e. 180 F and -24 C So answer will be B as per calculation or -180 F. 3. Which Inscription has “ASHOK” name: A. Bhabru Inscription
B. Thirteenth Inscription C. Rummindei Inscription
D. Maski, Small Inscription Ans: D
4. Candle flame burn at Mirco-Gravity: A. Becomes Longer
B. Becomes Small C. Round Shape D. Remains same Ans: C
rasfreenotes.in Tips: A microgravity flame forms a sphere surrounding the wick. Diffusion feeds the flame with oxygen and allows carbon dioxide to move away from the point of combustion, so the rate of burning is slowed. The flame of a candle burned in microgravity is an almost invisible blue color.
5. Leta, Mangrol and Salawas is known for: A. Cloth BUNAI
B. Cloth CHAPAI C. Woman’s shoes D. Woodan articles Ans: A
6. Author of Book “Jeej Muhammad” is: A. Jodhpur king Jaswant singh
B. Aamer King Bharmal
C. Jaipur king Sawai Jaisingh
D. Udaipur Maharana Amar Singh Ans: C
7. Former President Abdul Kalam fled which Fighter plane:
A. F-16 B. MI-30 C. Jaguar
D. Sukhoi-30 MKI Ans: D
8. Montenegro becomes independent European country in year:
A. 2006 B. 1945 C. 1980 D. 1992 Ans: A
9. In which state Communist started “BU-PORTAM”:
A. Andhra Pradesh B. Tamilnadu
C. Kerala
D. Karnataka Ans: A
10. India postal Department releases “FAD” of:
A. Ramdevji
B. Devnarayan Ji C. Pabuji
D. Tejaji Ji Ans: B
11. Adjacent district in Rajasthan are: A. Sirohi, Barmer, Jaisalmer
B. Jhalawar, Bundi, TOnk C. Sirohi, Pali, Nagaur
D. Churu, Jhunjhunu, Jaipur Ans: C
12. M. Karunanidhi becomes PM of Tamilnadu:
A. 3rd time B. 4th Time C. 6th Time D. 5th TIme Ans: D
13. Minimum distance requires for Clear “ECHO” of sound:
A. 10 M B. 30 M C. 17 M D. 24 M Ans: C
14. Bio-remediation is:
A. Use of microorganism metabolism to remove pollutants.
B. Control or Virus and Pesticides C. Tranplantation of Human parts
D. Cure of critical diseases by Microorganism

Ans: A
15. “KUBADPATTI” of rajathan is located at:
A. Bhararput-Alwar B. Kota-Bundi
c. Banswara-Dungarpur D. Nagaur-Ajmer
Ans: D
16. AJRAKH Print belongs to: A. Balotara
B. Pali C. Bagru
D. Barmer
17. Which Political agent was murdered in Ahua in 1857:
A. George Patrick lorence B. Capt. Monk Mesan
C. Capt. Shoversh D. Col. E. Bartan Ans: B
18. World bank in 2007 allotted $700 Million to India for:
A. Rural Infrastructure
B. Agriculture production C. Urban Development D. Rural Electrification Ans: A
19. Water resources in India of world’s: A. 4%
B. 1.5% C. 11% D. 7.9% Ans: A
20. Booker prize winner of 2006: A. Indira nooyi
B. Kiran desai C. Shobha De
D. Kalyani Shankar Ans: B
21. Which Chinese traveler visits Bhimnal: A. Fahyan
B. Sangyun C. Whensang D. Issing Ans: C
22. “Rajasthan Seva Sangh” established in Wardha:
A. 1919 B. 1920
C. 1921 D. 1922 Ans: A
23. Author of BIKANER KE RATHORAN RI KHYAT is:
A. Dayaldas B. Shyamaldas
C. Suryamal Mishra D. Nenasi
Ans: A
24. “CHAKWARA” Incident is related to: A. Use of Holy places
B. Use of Land
C. Use of Public water source D. Reservation
Ans: C
25. Motive behind RUDSET is:
A. Bank loans for Rural development B. Concrete Roads for Rural areas
C. Provides training to Unemployed mans Rural areas
D. Extends services in Rural areas Ans: C
26. Considering Geographic Location and culture which Which Sector should be primarily promoted for inclusive development of state:
A. Tourism
B. Animal Husbandry C. Mining
D. Industry Ans: A
27. BADELI Temple is based on which Architecture:
A. Naagar B. Dravid C. Besar
D. Panchayatan
28. Universal Product Code(UPC) is accepted for:
A. Building Fire safety
B. Earthquake resistence Buldings C. For bar Codes
D. Against adultration of Food Ans: C
29. Vivekanad participated in Parliament of the World’s Religions during year:
A. Sept 1890 B. Sept 1891 C. Sept 1892 D. Sept 1893 Ans: D
30. We can See Sun before Actual sunrise due to:
A. Scattering of light
B. Diffraction of light C. Refraction of light
D. Internal reflation of light Ans: C
31. First CM of VRIHAT Rajasthan: A. Jai narayan shashtri
B. Gokulbhai Bhatt C. Hiralal Shashtri
D. Manikya lal Verma Ans: C
32. Which of following gas has minimum quantity in atmosphere:
A. Argon
B. Carbon di oxide C. Oxygen
D. Nitrogen Ans: B
rasfreenotes.in Tips: Top Four gases and its quantities
Nitrogen (N2): 78.084% Oxygen (O2): 20.946% Argon (Ar): 0.9340%
Carbon dioxide (CO2): 0.039445%
33. Under which article Panchyats gets constitutional right:
A. Article 226 B. Article 243 C. Article 239 D. Article 219 Ann: B
34. THARPARKAR Tribe is found in: A. Tribal belt
B. Boarder area of rajashtan C. Haroti Region
D. Toravati Region AnsL B
35. DODO birds are extinct from: A. Brazil
B. India
C. Morishash D. Peru Ans:C
37. Who is known as BANGAD KE GANDHI:
A. Haridev Joshi B. Motilal Tejawat
C. Manakyalal Verma D. Bhogilal Pandya Ans: D
38. Rajputana Woman Cooperative Bank was started on:
A. Jaipur, August 1995 B. Udaipur, June 1993 C. Kota, April 1990
D. Jodhpur, August 1990
Ans: A
40. Rajasthan state industrial development and investment corporation(RICCO) helps in:
A. Setup Industrial areas
B. Provides Basic Infrastructures
C. Project Report, Project profile and Services D. All above
Ans: D
41. Institutional Financial facilities for Agriculture and Rural Development, Shivram Committee is also known as: A. Confrismart Report
B. Craficard Report C. Agrirude Report D. Rudecop Report Ans: B
42. Who will takes President post when Post of President and Vice President not filled: A. Speaker of Lok Sabha
B. Speaker of Rajya Sabha C. Attorney General
D. Chief Justice of India Ans: D
43. 90% of Asbestos in Rajasthan is produced by:
A. Bhilwara, Nagaur, Jaipur, sirohi
B. Udaipur, Dungarpur, Baswara, Ajmer C. Tonk, Bhilwara, Nagaur, Banswara D. Bhilwara, Chittor, Sirohi, tonk
Ans: B
44. People’s Republic of China(PRC) gets admission into United Nations by Votes: A. 1965
B. 1969 c. 1971 D. 1975 Ans: C
45. Highest speaking language of India: A. Marathi
B. Bengali C. Urdu D. Punjabi Ans: B
46. Indira Gandhi Canal starts from: A. Bhakra Dam on Satluj River
B. Rihand Project on Rihand River C. Harike dam on Satluj-Vyas river D. Hirakund dam on Mahanadi River Ans: C
47. CDFST(College of daily and food science Technology) is situated at:
A. Jaipur B. Udaipur C. Jodhpur
D. Kota Ans: B
48. Which state have Maximum % of area under National parks:
A. UP
B. Tripura C. Sikkim D. Bihar Ans: C
49. Rajasthan Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited is situated at:
A. Kapasan in Chittorgarh
B. Rawatsar in Hanumangarh C. Gadepan in Kota
D. Hurda in Bhilwara Ans: A
50. Which is wrong match: A. Ghaggar-Nali
B. SEWAN Grass – Alwar C. Marble-Nagaur
D. Malwa Flood – Barmer Ans: B
51. NREGA is different than other projects: A. It is also implemented in Urban areas.
B. It provides Guarantee of 200 days employment
C. It provides employment within 1 Month of applications
D. Its not only Employment scheme but also a Law
Ans: D
52. Which Musical Instrument is played by Mouth:
A. IKTARA B. ALGOJA C. NOBAT D. TASHA Ans: B
53. Aurangzeb defeated Jodhpur king Jaswant singh in 1658 at Dharmat, which is located in state:
A. Rajasthan B. MP
C. UP
D. Haryana Ans: B
54. Jaisingh Suri was author of: A. Hammirmardan
B. Hammir Mahakavya C. Hammir Math
D. Hammir Raso Ans: A
55. Divers uses which gas along with Oxygen in sea:
A. Helium
B. Nitrogen C. Zenon D. Amonia Ans: A
56. RAJPRAMUKH post was renamed to Governer(RAJYAPAL) in year:
A. 1947 B. 1950 C. 1948 D. 1956 Ans: D
57. TALWAR BANDHAI is:
A. Tax taken by Jamindars on occasion of new New successor sworn in
B. Ritual done for solder while participating in War
C. Armaments to new Soldiers
D. Honor for Army chief on victory 58. Lathi Series is:
A. Cow species
B. Under ground water body C. Mineral Belt
D. Wildlife series Ans: C
59. Which process makes Western Rajasthan’s soil Acidic and Alkaline: A. Percolation
B. Capillary Action C. Drainage
D. Leaching Ans: C
60. In ancient time Flood in Ghaggar River reaches to:
A. Talwara Lake B. Hanuman garh C. Anoopgarh
D. Fort Abbas Ans: C
61. Two dams on Chamal, situated in Rajasthan:
A. Gandhisagar, Rana pratap sagar B. Jawahar sagar, gandhi sagar
C. Jawahar sagar, Pratap sagar D. Kota Beraj, Gandhi Sagar Ans: C
rasfreenotes.in Tips: Water released after power generation at Gandhi Sagar dam(MANDSOR,MP), Rana Pratap Sagar dam(RAWATBHATA) and Jawahar Sagar Dams(KOTA), is diverted by Kota Barrage(KOTA) for irrigation in Rajasthan and in Madhya Pradesh through canals on the left and the right sides of the river. So Kota Barage is total Irrigation Project Not a Power Generation Project.
62. Author of Defining moments: A. Salman Rushdie
B. Amrita Pritam
C. Rajendra Shekhar D. Jaswant singh Ans: C
63. Rana Pratap sagar Power project is situated at:
A. Kota
B. Udaipur
C. Rawatbhata D. Bikaner Ans: C
64. Which district have highest Human density:
A. Ajmer B. Barmer
C. Sriganganagar D. Sirohi
Ans: A
65. CHOTI TEEJ is celebrated on Hindu Calander month of:
A. Chetra B. Shrawan
C. Bhadrapad D. Kartik Ans: B
66. First woman to get “United Nations Woman together awards 2007” is:
A. Gayatri Devi
B. Vasundhra Raje
C. Renuka Choudhary D. Jayanti Natarajan
67. Which component is not present in German Silver:
A. Copper
B. Aluminium C. Zinc
D. Nickel Ans: B
68. Asia’s Best Zinc,Lead ore are present at: A. Rajpur dariba, Rajsamand
B. Delwada in Udaipur
C. Rampur Aagucha in Bhilwara D. Jhamar-Kotra in Udaipur Ans: C
69. “JHAMATYA and KHATKADYA is related to:
A. Gawari dance B. Hela Khyal
C. Kuchamani Khyal D. Ger Dance
Ans: A
70. Which district produces Highest calories:
A. Jaipur B. Barmer
C. Sriganganagar D. Nagaur
Ans: C
71. SEM in rajasthan is related to:
A. Ecological(PARISTHITIKI) Changes B. Sand-dune construction
C. Deforestation D. Soil erosion Ans: A
72. Which city is called Cultural “Melting Point” of India:
A. Delhi
B. Lucknow C. Bangalore D. Hydrabad Ans: D
73. Which country in 2007 blame Indian ambassador for govt. change:
A. Botsawana B. Cameroon C. Guyna Bisau D. Laiberiya Ans:C
74. State which is No. in production of Milk, Groundnuts, Salt and cotton:
A. Maharashtra B. Rajasthan C. Gujarat
D. Punjab Ans: C
75. Which state shares maximum border with Myanmar:
A. Manipur
B. Arunachal Pradesh C. Mijoram
D. Nagaland Ans: B
76. Which gland produces Milk producing hormone:
A. Pituitary Gland B. Thyroid Gland
C. Parathyroid Gland D. Adrenal glad Ans: A
77. Big Bang theory is related to: A. Formation of Continents
B. Formation of Universe C. Formation of Himalaya D. Formation of Soil
Ans: B
78. “Power Pack” Scheme is related to: A. Electrification by Solar energy in remote areas
B. Automatic packaging for exports C. Cement production process
D. Production of Packaging materials by Power
Ans: A
79. Famous Scent of Mewat regions during Medieval times:
A. Charandas B. Laldas
C. Hariram das D. Sundardas Ans: B
80. Plants that can Face Possible Extinction are mentioned in:
A. Blue List B. Green List C. Red List
D. Yellow List Ans: C
81. Length of Sethusamudram Shipping Canal Project is:
A. 166 KM B. 167 KM C. 168 KM D. 169 KM Ans: B
82. “BHARAT NIRMAN” Scheme is related to:
A. Uraban Development B. Rural Development C. Bridge and Roads
D. IT Ans: B
83. TAGADI is wears in: A. Neck
B. Hands C. Waist D. Legs Ans: C
84. Commonwealth Games 2010 is held at: A. Delhi
B. Nepal C. Silon D. Dhaka Ans: A
85. “Fashion for Development” is related to:
A. To make new design of cloths
B. Independent organization for fashion development
C. New syllabus in Woman colleges
D. To make Khadi and Kota doria popular Ans: A
86. Nagaur is known for which crop with Scent:
A. Cumin Seed (ZEERA) B. Fenugreek (METHI) C. Garlik (LEHSUN)
D. Coriander (DHANIA) Ans: B
87. If a Radioactive substance decay Half in 10 days then:
A. Total decay in 20 days B. Total decay in 40 days C. 3/4 decay in 20 days D. 1/4 decay in 5 days.
88. Temp. of Bulb Filament on lighting is: A. 100-500 C
B. 1000-1500 C C. 2000-2500 C D. 3000-3500 C Ans: C
90. In which book of Naipaul, Vinoda Bhave is referred as “A HOLLY FOOL”
A. A writer’s people ways of looking and feeling
B. Indian: A Million Mutnees C. Half a life
D. A area of darkness Ans: A
91. When Floating piece of Ice in water melt, The level of water:
A. Decrease B. Increase
C. Remain same
D. Down or rise depends on temp. of water Ans: D
92. GARH-BITHALI fort is: A. Mehrangarh
B. Taragarh,ajmer C. Taragarh, Bundi D. Ranthambore Ans: B
93. As per census 2001, which district have highest rural population %:
A. Tonk
B. Banswara
C. Sawaimadhopur D. Pali
Ans: B
94. First state of rajasthan to accept Friendship with English is:
A. Jaipur B. Kota
C. Udaipur D. Jodhpur Ans: B
95. Which city in Rajsthan has lower surface than the river’s surface near it: A. Hanumangarh Junction
B. Pali C. Tonk
D. Balotara Ans: D
96. Oldest and developed canal system of India:
A. Ganga Canal B. Sikri Canal
C. Indira gandhi canal
D. Godawari-Krishna Canal Ans: A
98. Plaster of paris is chemical form of: A. Calcium carbonate
B. Calcium Sulphate C. Calcium oxlate D. Calcium oxide Ans: B
99. During 2006 bypolls which CM gets 94% votes:
A. Gulam ali azad
B. Shivraj singh chauhan C. BC Khanduri
D. Amrinder singh Ans: A
100. Motive of RTI Act:
A. Get information from Public officers
B. Officer having information, will provide information to all
C. Govt. to put information on public places D. Information about criminal by Police Ans: A