RAS Pre Exam solved Paper 2010

1 Fourth buddhist council held in Kashmir under emperor:
A. Ashoka
B. Kala Ashok C. Kanishka D. Ajatshatru Ans: C
Tips by www.rasfreenotes.in: Fourth Buddhist Council was held in the Sarvastivada tradition, said to have been convened by the Kushan emperor Kanishka, in 78 AD at Jalandhar or in Kashmir.
2. Which place is situated between valley of Ghagghar and its tributaries:
A. Aalamgirpur B. Lothal
C. Mohan Jodaro D. Banawali Ans: D
3. During Mourya period the Tax on Land was collected by officer:
A. Agronomai
B. Shulka-adhyaksha C. Sita- Adhyaksha D. Aka-Adhyaksha Ans: C
4. During Gupta Period, Gujarat, Bengal, Deccan and Tamil is center of:
A. Cloth Production B. Jewellary
C. Handicrafts
D. Afeef cultivation Ans: A
5. During Sangam period Kon, Ko and Mannan is synonyms of:
A. Prime Minister B. Finance Minister C. Army Chief
D. King Ans: D
6. “Ashta Diggaj” name is used for king: A. Shivaji
B. Krishna dev rai C. Rajendra -I
D. Yashovardhan Ans: B

7. First Murti-Pooja(idol worship) in India was done for:
A. Brahma B. Vishnu C. Buddha
D. Shiv Ans: C
8. Write of Book “Kitab-Ul-Hind” is: A. Hasan Nizami
B. Minhas us siraj C. Albaruni
D. Shams-A-Siraj afif Ans: C
9. During Akbar period Land revenue system “Ain-A-Dahsala” was developed by”
A. Shahnawaj Khan
B. Abdul rahim Khankhana C. Todarmal
D. Mullah Do Pyaja Ans: C
10. “God know only good things of Human not his Caste, In next world there will not be any caste” This belongs to which scent:
A, Ramanand B. Dadu
C. Nanak D. Ramanuj Ans: C
11.First three Universities (Kolkata, Mumbai, Madras) was etablished in year:
A. 1857 B. 1881 C. 1885 D. 1905 Ans: A
12. 1924 Congress adhiveshan was held under chairmanship of Mahatma Gandhi at:
A. Gaya
B. Amritsar C. Belgaon D. Kanpur Ans: A
13. On 14th July 1942, “BHARAT CHODO ANDOLAN” was passed at:
A. Bombay B. Vardha C. Lucknow D. Tripura Ans: A
14. 19th century’s main Parsi Socialite is: A. Jamshed Ji
B. Rustam Bahramji C. Nawaji Tata
D. Bahramji M Mallbari
15. Find the Unmatched from following: A. Mahi Bajaj sagar – Gujarat and Rajasthan B. Chambal Pariyojna – Rajasthan and MP
C. Vyas Pariyojna – Rajasthan, Punjab and Haryana
D. Indira Gandhi Canal – Rajasthan and Punjab Ans: D
16. Chota Nagpur plateau is known for: A. Skilled workers
B. Minerals
C. Hydraulic Power D. Fertile Soil
Ans: B
17. State with Highest Minerals exploration is: A. Karnataka
B. Kerala
C. Maharashtra D. Tamilnadu
18. Tamilnadu-Andhrapradesh coastal area is known as:
A. Coromandel B. Malabar
C. Konkan
D. North Sarkar Ans: A
19. Rain during winter in Tamilnadu is because of:
A. Western Vikshob
B. South-West Mansoon C. North-East Mansoon D. South-East Mansoon Ans: C
20. Maximum area of Manipur is: A. Plain
B. Hill
C. plateau
D. Marsh (DALDAL) Ans: B
21. Western Himalay is known for: A. Forest
B. Metalic Minerals
C. Non-Metalic Minerals D. Atomic Minerals Ans: A
22. Kapili River is tributary of Following river: A. Gnga
B. Gandak C. Kosi
D. Brahmputra Ans: D
Tips from www.rasfreenotes.in: Rivers in India
23. Khari River is part of which River system: A. Arab Sagar
B. Internal C. None
D. Bay of Bengal
Ans: A
24. Sariska and Ranthambore is reserved for which animal:
A. Lion B. Deer C. Bear D. Tiger Ans: D
25. Which is newest Biosphere reserve of India: A. Nokrek
B. Dehang Debang C. Simpilipal
D. Cold Desert Ans: C
26. Which of following is Not union territory: A. Tripura
B. Daman and Deu C. Lakshyadweep D. Pudducherry Ans: A
27. Kerala is known in world for: A. Rubber
B. Sugarcane
C. Spices(GARAM-MASALE) D. Rice
Ans: C
28. National park known for Rhino(GENDA): A. Kaziranga
B. Gir
C. Ranthambore D. Carbet
Ans: A
29. Mixed Agriculture is: A. Growing different crops
B. Rabi and Khareef Crops at same time C. Various Crops with Animal
D. Crops and Vegetables both at same time 30. “MOKA” coffee is produced by:
A. Iraq B. Brazil
C. Argentina D. Yaman Ans: D
31. Which region is known for its Metals in South America:
A. Plateau of Brazil B. Boliviya Plateau C. Pentagonia Plateau D. Oriniko Besin Ans: A
32. Celebes sea is situated at: A. Central America
B. South-East Asia C. Arctic Sea
D. North Sea Ans: B
33. “KALI MANTAN” is part of: A. Honsu
B. Borniyo C. Kyuba
D. Medagaskar Ans: B
34. Baku is known for which Mineral:: A. Gold
B. Iron
C. Crude Oil D. Zinc Ans: C
35. Chilli is know for Mineral: A. Gold
B. Manganese C. Nitrate
D. Crude Oil Ans: C
36. Which statement is correct:
A. India is situated on Western Hemisphere B. Caspian Sea is Open sea
C. Rajasthan is situated in Cold desert region D. North and South Poles are opposite poles Ans: D
37. Indian Rupees Policy decision is taken by: Ans: RBI
38. India Import which agri product: A. Pulses
B. Coffee C. Sugar
D. Food Oil Ans: D
39. Which One is different: A. TIL
B. GROUNDNUT (MOONGFALI) C. ARANDI
D. SARSO(MUSTARD) Ans: C
40. ICE float over water because of: Ans: Low density from Water
41. Microscore uses which lens: Ans: Convex
42. First Organic compound Produced in Laboratory was:
A. Citric Acid
B. Ackzelic Acid C. Nitric Acid D. Urea
Ans: D
43. Which is organic Acid: A. Citric Acid
B. Sulfuric Acid C. Nitric Acid D. Sulfuric Acid Ans: A
44. Petrol Contains: A. Carbon+ Udajan
45. Carrier of parasite plasmodium: A. Fly
B. Mosquito C.Teek
D. Air Ans: B
46. Color of leave is green because:
Ans: It reflect Green color and absorb other colors 47. Making of Curd from Milk is because of: A. Virus
B. Bacteria C. Prozoa D. Other Ans: B
48. H5N1 influenza is: A. Goat flu
B. Bird Flu C. Horse Flu D. Cow Flu Ans: B
49. Baby Blue Syndrome is because of: A. Phasphate
B. Sulphate C. Carbonate D. Nitrate Ans: D
50. Plant on Rocks are called: A. ADHIPADEY
B. LAWANODBHIDHID C. MARUDBHIDD
D. SHELLODBHIDD Ans: D
51. Collection of preserved plant specimens: A. Harbarium
B. Sanatorium C. Planetarium D. Sabhaghar Ans: A
52. Which one is known as “Flame of the Forest” is:
A. Butea monosperma B. Bauhinia variegata
C. Jacaranda mimosifolia D. Tectona grandis
Ans: A Butea monosperma(PALAS)
53. Which of following is Mammals: A. Sharka
B. Skiwd C. Octopus D. Wheal Ans: D
54. Ozon Layer save earth from: Ans: Dangerous Rays from Sun 55. Raman effect is used in:
A. Sun Glasses B. Space ships C. Atom Bomb
D. Intelligence devices Ans: A
56. On July 2010, Which vehicle of ISRO launches 5 Satellite:
A. GSLB B. PLSV C. ESLV D. SLV Ans: B
57. Highest cattle fair is held in Rajasthan’s district:
Ans: Nagaur
58. Which one is wrong:
A. Western rajasthan mostly have salty water lakes
B. Sambhar lake is biggest Salty water lake of India
C. Nakki Lake is deepest lake of Rajasthan D. Rajsamand Lake is situated 64 km from Udaipur in Udaipur dist..
Ans: D
59. Mewanagar is known for: A. Parshwanath Jain Temple D. Dry Fruits
C. For Jeera Production D. Handicrafts
Ans: A
60. Ganga Canel was constructed in year: A. 1930
B. 1927 C. 1944 D. 1921 Ans: B
61. New Industrial and Investment Policy 2012 have:
Ans: Non promotions of PPP
62. RIICO recently sighn MOU with which Japani Company:
A. JetrO B. Hetro
C. Honda Ceol
D. Mitsubhishi Ans: D
63. 600 Acre land alloted to which car manufacturing company in Khuskhera, Bhiwani:
A. Ford B. Toyata
C. Honda Ceol D. Wolkswagon Ans: C
64. 14 NELB, 1JV, 2 Nomination Blocks are related to:
A. Zypsum B. Gold
C. Petrol C. Lignite Ans: C
65. Rajasthan Govt and railway introduced which tourist train on 11 Jan. 2012:
A. Princely Rajasthan on wheel B. Royal rajputana on wheel
C. Great Rajputana on wheel D. Royal Rajasthan on wheel Ans: D
66. “CHAPPANIYA KA KAL” held in year: A. 1899-1900
B. 1905-1906 C. 19561958 C. 1888-1889 Ans: A
67. 70 Degree East longitude passes through: A. Jodhpur
B. Jaisalmer C. Dholpur D. Nagaur
Ans: Jaisalmer
68. District spread in North-South Direction is: A. Jhalawar
B. Bhilwara C. Chittorgarh D. Jhunjhunu Ans: C
69. “CHAPPAN BESIN” is situated at: A. Alwar
B. Banswara C. Pali
D. Tonk Ans: B
70. Desert is spread in Rajastha’s total area of: A. More than 60%
B. Less than 305 C. 40%
D. 50%
Ans: A
71. Minimu air Pressure during May Month is at:
A. Bundi B. Baran
C. Jaisalmer D. Rajsamand
72. Famous English Historian during 19th century who wrote about Rajasthan is:
A. Col. James Tod B. LP Tesitori
C. Jorge Greyrsan D. Jon Thomas Ans: A
73. Who repaired the Achalgarh fort:: A, Ratan singh
B. Sanga C. Kumbha D. Rajsingh Ans: C
74. Rajasthan’s Historian who is also socialite: A. Mankaran sharda
B. Harbilas Sharda C. CK Walteyar D. Jamanalal Bajaj Ans: B
75. Which Folk deity has Longest Song: A. Jeen mata
B. Aae mata C. Mallinath Ji D. Ramdev Ji
76. Which King of Rajasthan contributed for Banaras Hindu Universtiy:
A. Fateh singh B. Ummed singh C. Mansingh -II D. Ganga singh Ans: D
77. RAPRAMUKH of rajasthan on 25 march 1948 was appointed:
A. Dholpur king B. Karauli King C. Kota King D. Sirohi King Ans:C
78. First Corporate Samiti in 1905 in rajasthan was formed at:
A. Bhinai, Ajmer B. Jawala, Nagaur
C, Gulabpura, Bhilwara D. Bassi, Jaipur
Ans: A
79. As per 2003 records, District with Highest Density and Animals is:
A. 144, Dungarpur B. 150 Barmer
C. 160, Bikaner D. 165, Bharatpur Ans: A
80. National Ayourvedic Institute is situated at: A, Jaipur
B, Jodhpur C. Udaipur D. Kota Ans: A
81. Dhaman, Karad and Anjan is: A. type of sheep
B. Singer of Gawari dance C. Type of grass
D. Type of seeds Ans: C
82. Bank of Rajasthan was merged into: A. SBI
B. ICICI C. HDFC D. SBBJ Ans: B
83. Kehrani of Bhiwari was in news because of: A. Scent Gobin Glass factory
B. Divya Pharmesy C. Toyota Motors D. Honda Ceol Ans: A
84. Which country has highest loan from world bank after India:
A. South Africa B. Brazil
C. Iran
D. Maxico Ans: D
85. CM of Karnataka is: A. BS Yedurappa
B. SM Krishna D. Devegoda D. Rohiyah Ans: A
87. During 2010, Naga students protest which state is highest affected:
A. Nagaland B. Manipur
C. Arunachal Pradesh D. Mijoram
Ans: B
88. Who is secretary of Ministeries: A. JK Pillai
B. Chandrashekar C. T Shrinivasan
D. Madhukar Gupta
89. Who appointed Jharkhand CM in sept. 2010
A. Shibu Soren B. Arjun Munda
C. Subodh kant sahay D. Madhu koda
Ans: B
90. Who is chaiman of CII A. Rahul Bajaj
B, M Dalmiya C. Hari Bhartiya D. Sunil Mittal Ans: C
91. MNC Posco want to invest Rs. 52000 Crore in:
A. Chhattisgarh B. Jharkhand C. West bengal D. Orrisa
Ans: D
92. G8 Muskoka is related to: A. International Terrorism
B. Maternal and Child health C. International Clash
D. Greenhouse gases Ans; B
93. ST category belongs to: A. Hindu
B. No limited to religions C. Hindu and Christians D. Hindu and Muslims Ans: C
94. Writer of “One night @ Call center”: A. Anurag mathur
B. Vikram seth C. Lahidi
D. Chetan Bhagat Ans: D
95. Maradona belongs to: A. Argentina
B. Brazil C. Spain D. Italy Ans: A
96. PM of UK is: A. Tony Bleyar B. Gardon brown C. David camron
D. David Miliband Ans: C

97. President of Iran is: A. M Khomeni
B. E Mousavi
C. M. Ahmedenejad D. S. Chisti
Ans: C
98. Which country is not part of SAARC: A. Afganistan
B. Bhutan C. Maldiv
D. Mayanmar Ans: d
99. Headquarter of CAIRN energy is situated at:
A. Scotland
B. South Coria C. Brazil D.USA
Ans: A
100. “Graveyard of dinosaurs” is: A. China
B. Montana C. Argentina D. Brazil Ans: B